Hogyan szedd le könnyedén a régi tapétát? (x)
2024-03-20 09:31 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Nagyon sokan szeretik tapétával burkolni az egyes falfelületeket. Igazán sok előnye van ennek, hiszen nagyon dekoratív és igen változatos minták és árnyalatok kaphatók ezekből a szakkereskedésekben.

Tartósak ugyan, de pont mint a festés esetében, nem árt időről időre lecserélni ezeket. Ilyen helyzetekben pedig előfordulhat, hogy nem elég csak egy újabb réteget feltenni, hanem bizony a régi tapétaréteget el kell távolítani.

Gyerekjáték, ha vannak hozzá megfelelő eszközeid

Mint olyan sok otthoni átalakítás során, a JOSZERSZAM.com építőipari szerszámok kínálatában rengeteg hasznos eszközt találsz ahhoz, hogy a tapéta eltávolításával gyorsan és hatékonyan végezhess. Persze az soha nem mindegy, hogy milyen is az a tapéta, amit le kell szedni a falról. Vannak nagyon könnyen eltávolíthatók, ám egyes típusok nagyon ragaszkodóak tudnak ám lenni.

Két rétegből állnak általában ezek a falburkolók: egy alsó és egy felső rétegből. Ez utóbbit nagyon sokszor egyszerűen le lehet kézzel választani, viszont az alsóhoz, ami a falhoz lett ragasztva, már kell egy kis furfang. Talán a legegyszerűbb ehhez az erre a célra speciálisan kifejlesztett tapétagőzölő gépet igénybe venned.

A tapétagőzölő és a spakli, a nyerő páros

A tapétagőzölő masinának az a hatalmas előnye, hogy fel tudja melegíteni a tapéta mögötti-alatti ragasztóréteget, ennek hatására pedig a tapéta felpuhul és könnyen lehúzhatóvá válik. És itt jönnek a képbe a spaklik, ezek a nagyon hasznos építőipari alapszerszámok. Ha az egyik kezedben dolgozol a tapétagőzölővel, akkor a másikban legyen a spakli, amellyel már meg is tudod azonnal dolgozni a tapétát. Így tudsz a leghatékonyabban haladni. Ízlés dolga, kinek milyen szélességű spakli a legkényelmesebb ehhez. Fontos, hogy a gőzölő ne legyen túl sokáig a falon, mert a burkolat károsodhat tőle. 15-20 másodperc elegendő szokott lenni egy-egy helyen.

Mikor a tapétagőzölőt használod, akkor jó, ha nyitva van az ablak és beiktatsz egy-egy szünetet a munka közben.

Utolsó simítások

Persze ha még maradtak ragacsos foltok vagy rétegek a falon, nem kell ám elkeseredni, mert ezeket igen könnyedén le tudod szedni a fent leírt módszerrel. És hogy legközelebb is jól muzsikáljon majd a spaklid, érdemes a munkát követően jó alaposan ledörzsölnöd és megtisztítanod. Egy tiszta rongy vagy törölköző remek erre a célra. Amikor pedig már teljesen megszáradt a letisztított falfelület, akkor jöhet az utolsó, de nem lényegtelen munkafázis: az alapos lecsiszolás. Ezt különböző csiszolópapírok segítségével lehet szépen elvégezni, hogy aztán a következő fedőréteg, ami lehet majd akár festék vagy tapéta is, tökéletesen tapadjon majd a falfelületre.

A JOSZERSZAM.com webáruházban spaklik hatalmas választékát találod, amelyekkel nemcsak a tapétát tudod hatékonyan és eredményesen leszedni a falról, hanem rengeteg más felújítási munkát is eredményesen és jól elvégezhetsz.