mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Gáll Zsolt
Insomnia Middle East WLL
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Vakáció a tévé előtt

Bevezető

Miközben a felnőttek nyáron kevesebb figyelmet szentelnek a tévének, a gyerekek számára ekkor jön csak el igazán az idő a tévézésre. A vakáció egy részét ugyanis otthon töltik a 4-14 évesek, így hosszabb-rövidebb időre a tévé képernyője előtt is felbukkannak.

Az AGB Nielsen legfrissebb tanulmányában az idei nyár tévénézési szokásait vizsgálta a gyerekek körében. Az elemzés az óvodás és iskolás korúak (4-14 évesek) szempontjából lényeges tanévet (szeptember 1-től május 31-ig) és a nyári szünet időszakát (június 1-től augusztus 31-ig) hasonlítja össze - figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy júniusban a csatornák műsorkínálata még nem állt át a nyári struktúrára.

Az eredmények alapján a 2009-es nyári szünidő során a 4-14 éves gyerekek körében csökkent a tévénézési idő a tavalyi nyári időszakhoz képest. Idén nyáron a gyerekek naponta átlagosan 3 órát (179 percet) tévéztek, ami a tavalyi átlagtól 18 perccel maradt el. Míg az országos csatornákat az iskolaév során naponta átlagosan 71 percet nézték, addig nyáron 14 perccel kevesebb időt szántak rájuk a gyerekek.

A vakáció a gyerekcsatornák esetében hozott ugyan némi fellendülést az iskolaévhez képest, de a tavaly nyári értékektől idén 11 perccel elmaradt a napi nézett idő átlaga. A videó/DVD használat a vizsgált időszakok alatt végig egyenletes volt: a tanévben és nyáron egyaránt napi 18 percet videóztak a gyerekek, ami a tavalyi nyárhoz képest mindössze két perc csökkenést jelentett.

A gyerekek óvodai, iskolai elfoglaltsága miatt élesen eltér a hétköznapi és a hétvégi tévénézés mennyisége: míg hétköznap átlagosan 2 óra 48 percet (168 percet) szántak tévénézésre, addig a hétvégén 74 perccel többet, vagyis átlagosan 4 órát (242 percet) töltöttek képernyők előtt a gyerekek. Ugyanakkor nyáron viszonylag egyenletesen oszlott meg a gyerekek tévézéssel töltött ideje hétköznap és hétvégén: tavaly mindössze 9 perc, idén pedig 13 perc volt a különbség.

Folytatás a következő oldalon, további érdekességek és ábrák a csatományban!

Kapcsolódó letölthető fájlok:

gyermekek nyari tevenezesi szokasai 2009.doc (278.5 kB)nyomtatás teljes tanulmány nyomtatása küldés e-mailben megosztás

Kapcsolódó cikkek:
2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!