mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kerti Attila
Kerti Attila
Maximize
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A szolgáltató szektor a legszabályozottabb

Bevezető

A riport által vizsgált hat országban 1040 törvényt fogadtak el a 2016. augusztus 1-je és 2017. augusztus 1-je közötti időszakban. Ez a szám 5,3%-kal kevesebb az ezt megelőző évben mért adatoknál. Ezzel háromévnyi töretlen növekedést követően először mérséklődött a törvényhozási aktivitás. 2016-2017-ben a szolgáltatói volt a legszabályozottabb szektor (az elfogadott törvények 14%-a érintette) szemben a tavalyi évvel, akkor a pénzügyi szektort érintette a legtöbb törvényi változtatás (17%). Az előző évvel összevetve az elfogadott törvények kevesebb médiavisszhangot keltettek az elmúlt időszakban. A média érdeklődését felkeltő törvények aránya 48,5%-ról 33,1%-ra esett vissza, míg jelentős növekedés csak Csehországban volt tapasztalható - tudhatjuk meg a Grayling által a kelet-közép-európai régióban készített Grayling AcTrend Report 2017 anyagából.

Az idei Grayling AcTrend Report hat kelet-közép-európai országban, Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában 2016. augusztus 1-je és 2017. augusztus 1-je között elfogadott törvényeket vette górcső alá. A riport ezen túlmenően a régió országainak politikai közegeibe és a kormányok tevékenységébe enged betekintést.

Három év után csökkent a régióban elfogadott törvények száma

A kutatás egy mérsékelt, 5,3%-os visszaesést állapított meg a tavalyi évhez képest az összes elfogadott törvény mennyiségére vonatkozóan, amely a vizsgált tizenkét hónapos időszak egészére nézve 1040 elfogadott törvényt tesz ki a kelet-közép-európai régióban. A korábbi évek eredményeihez hasonlóan a legaktívabb országok ezúttal is Románia (280 törvény), Lengyelország (220) és Magyarország (200) voltak. A legnagyobb esést Bulgáriában tapasztaltuk, ahol a törvényhozást a választásokat követő elhúzódó politikai instabilitás gátolta rendes működésében, amely 46%-kal vetette vissza az elfogadott törvények számát. Mérsékelt növekedést mutatva ugyanakkor Magyarország (+7,5%) és Szlovákia (+33%) fokozódó törvényhozási aktivitást produkált.

A szolgáltatások a legszabályozottabb szektor a kelet-közép-európai régióban
Az elfogadott 1040 törvény 45%-a, 468 gyakorolt közvetlen hatást a gazdaságra, míg több mint harmada (36%) általánosságban érintette az üzleti szektort. Az előző évekhez képest, melyek során a pénzügyi szektort érte a legtöbb törvényi szabályozás, 2016-2017-ben a parlamentek által elfogadott törvények közül a legtöbb (14%) a szolgáltatói szektort célozta, míg a pénzügyi szféra (10,4%) a negyedik helyre szorult vissza a listán. Regionális szinten az infokommunikációs és az energiaszektor volt a legkevésbé érintett.

Négyből három törvény kormányzati előterjesztésből születik

A legaktívabb képviselők a korábbi évekhez hasonlóan a románok (az elfogadott törvények 36%-a képviselői indítvány) és bolgárok (26%), míg Lengyelországban számottevő mértékben, 30%-kal esett a képviselői indítványként elfogadott törvények száma. A nagy eltérés fő oka az, hogy az ezt megelőző vizsgálati időszakban megrendezett választások előtt tapasztalt törvényhozási hajrához képest a korábbi szintre állt vissza a képviselői aktivitás. A román képviselők által benyújtott és elfogadott törvényjavaslatok száma három éve folyamatosan növekvő tendenciát mutat, még a választásokat követő időszakban is, amely leginkább a törvényhozók és az üzleti és kereskedelmi szféra közötti növekvő bizalom jele. Ugyanakkor a képviselőjelöltek által indítványozott törvényjavaslatok száma még mindig jelentősen elmarad a kormányzati indítványokétól.

A sürgősségi eljárás bevett gyakorlattá vált Szlovákiában

A kelet-közép-európai régióban elfogadott, a gazdaságra hatással bíró törvények 17,7%-át fogadták el sürgősségi eljárással. Ez némileg kevesebb, mint az ezt megelőző időszakban. Romániában továbbra is előszeretettel alkalmazzák ezt az ügymenetet: a törvények 54,7%-a a kormány sürgősségi rendeletének segítségével került elfogadásra. Magyarországon a kormányzó pártok a legmélyrehatóbb reformjaik elfogadásakor használták ezt az eszközt, ma már kevésbé alkalmazzák, leginkább csak ad hoc alapon, belföldi politikai kampánycélok alá rendelve.
Bulgáriában a 2016-2017-es időszakban az összes törvényt rendes eljárás keretében fogadták el, míg Szlovákiában, ahol a 2015-2016-os intervallumban volt ez tapasztalható, a sürgősségi eljárással elfogadott törvények száma 10%-ra ugrott.

Tavaly óta csökkent a sajtóvisszhang

Míg a törvények 48,5%-a generált jelentős médiavisszhangot a régióban az előző év során, az aktuális időszakban ez a szám 33,1%-ra esett vissza. A legnagyobb zuhanást Szlovákiában (42%) és Lengyelországban (28%) mértük. Egyedüli jelentős kivételként Csehországban nőtt a média érdeklődését felkeltő törvények aránya, amely jelentős részben annak köszönhető, hogy 2017 választási év az országban, amely általánosságban növeli a sajtó politikai hírek iránti érzékenységét.

"Mindig érdekes megfigyelni, miképp befolyásolják a választások vagy egy EU-elnökség a döntéshozók munkáját. Az elmúlt tizenkét hónap leforgása alatt Bulgáriában, Romániában, és Csehországban is választásokat tartottak, melyek általában véve komoly hatással voltak az elfogadott törvények számára és a törvényhozási folyamatokra egyaránt. Figyelemmel tekintünk előre az elkövetkezendő hónapokra, amikor a magyarok az urnákhoz járulnak, Csehország elnököt választ, Bulgária pedig az Európai Tanács soros elnöki tisztségét fogja betölteni." - osztotta meg gondolatait a tanulmánnyal kapcsolatban Peter Fecko, a Grayling CEE ügyvezető igazgatója.


nyomtatás teljes tanulmány nyomtatása küldés e-mailben megosztás
Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!