mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Hauk Zoltán
Hauk Zoltán
HEROE
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index 2018

Bevezető

MAGYARORSZÁG:
 
  • NÉPESSÉG: 9,84 MILLIÓ FŐ
  • GDP: US $ 120,69 MILLIÁRD
  • 1 FŐRE JUTÓ GDP: US $ 25.581,5
  • JÖVEDELMI KATEGÓRIA: MAGAS
  • GTCI 2018 POZÍCIÓ: 52 (119 ORSZÁGBÓL)GTCI Rangsor

Magyarország jelenleg az 52. helyet foglalja el a GTCI (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) felmérésben részt vevő 119 ország rangsorában, ami jelentős visszaesés a tavaly elért 41. helyezéshez képest. Az indexet meghatározó 6 fő tényezőt közül a Megtartás (Retain), a Szaktudás (Vocational and Technical skills, VT), illetve a Globális ismeretek (Global Knowledge, GK) szempontjából viszonylag kedvező pozíciót foglal el az ország, addig a Vonzerőt (Attract) és a Növekedést (Grow) tekintve lemaradás látható.


GTCI 2018 modell


Versenytársak

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába, illetve az európai országok csoportjába tartozik, ez utóbbi 20 országot foglal magába. Az egy főre jutó GDP alapján Magyarország leginkább Görögországgal, illetve Portugáliával vethető össze, a GTCI pontozás alapján azonban alulteljesíti ezeket az országokat.


Tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország az európai országokat és a magas jövedelmi kategóriába sorolt országokat tekintve is alulmarad az index egyes tényezőit szempontjából - főként ez utóbbi kategóriában látható minden tényező esetében lemaradás. Az európai mezőnyben a Megtartás (Retain), a Szaktudás (Vocational and Technical skills, VT), a Globális ismeretek (Global Knowledge, GK) és a Lehetőségek (Enable) tényezőket tekintve közelítünk az átlaghoz, a Növekedés (Grow) esetében viszont látványos lemaradás figyelhető meg.


Sokszínűség és Tehetség

A fejlődés és innováció szempontjából meghatározó erőforrás lehet egy ország számára a sokszínűség. Ennek kiaknázása a nyitottságot tükrözi: nyitottságot a különböző tudású és gondolkodású emberek között, nyitottságot a különböző nemek és személyiségek irányába, nyitottságot az eltérő társadalmi hátterű vagy akár nemzetiségű emberek iránt.

Megjegyzés: A legsötétebb zöld a top 20 országot mutatja (az országok legjobb egy hatodát). A világosabb zöld irányába haladva a csökkenő teljesítmény látható.

A Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index a sokszínűséget az elfogadás és az adott társadalomra jellemző sajátosságok összefüggésében értékeli, illetve vizsgálja a hazai és nemzetközi szervezetek közötti együttműködés jelenlétét. A cégek részéről nem várható az együttműködés fejlesztése - akár tevékenységek, akár cégek közötti szinten - a sokszínűség mint erőforrás jelenléte nélkül.

Az utolsó ábrán feltüntetett értékek:
 
  • Tolerancia: a más nemzetiségek, kisebbségekkel, hátrányos helyzetűekkel szembeni elfogadás mértéke.
  • Nemek közötti egyenlőség: a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők, a nemek közötti fizetésbeli különbségek és a nők számára elérhető vezetői pozíciók arányát mutatja.
  • Társadalmi mobilitás: annak lehetőségét mutatja, hogy egy egyén számára mennyire van lehetőség a szülei társadalmi-gazdasági helyzetétől függetlenül, saját erőfeszítése árán gazdasági státuszát javítani.
  • Együttműködés: a cégen belül működő különböző területek, illetve a különböző cégek közötti együttműködés mértékét mutatja.


Magyarország leginkább a cégek közötti együttműködés terén foglal el előkelő helyet, míg a társadalmi mobilitás és a cégen belüli együttműködést tekintve az utolsók közt szerepel.


nyomtatás teljes tanulmány nyomtatása küldés e-mailben megosztás
Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!